Pakjesavond! Reflectie op een verhitte discussie.

Hoera! Het is bijna pakjesavond. En dat betekent twee dingen: veel cadeau’s en surprises om naar uit te kijken, én weer wat rust rondom de jaarlijks terugkerende Zwarte Pietendiscussie.

Ook dit jaar ging het er weer hevig aan toe. Iets dat wij bij Dare to be Grey al enigszins aan de kaak hebben gesteld. Dus laten we het daar nu verder niet over hebben.

Toch zijn er enkele interessante aspecten die in de verhitte aard van de discussie snel onderbelicht raken. Vandaar dat wij vandaag, op de middag voor pakjesavond, graag even de ruimte nemen om een aantal interessante aspecten rondom de discussie te belichten. Wie weet kunnen ze onze algemene kijk op de discussie iets positiever maken.

Om te beginnen zagen wij dit jaar opeens één sentiment met regelmaat terugkeren: de discussie zou vooral een verschil tussen de Randstad en de rest van het land blootleggen. Dit sentiment kwam met name naar voren tijdens de commotie rondom de nationale intocht in Dokkum, en interessant genoeg laten de cijfers van het EenVandaag Opiniepanel ook zien dat met name in Friesland er niet veel voorstanders voor verandering te vinden zijn. Tegelijkertijd tonen de cijfers van EenVandaag dat wij dit narratief ook weer niet ál te serieus moeten nemen. Uiteindelijk zijn zowel voor- als tegenstanders van aanpassingen overal te vinden:

Grotere verschillen komen aan het licht wanneer we naar leeftijdsverschillen kijken. Misschien wordt het wel tijd dat we deze discussie binnen onze eigen families aangaan?

Ook bijzonder om te zie is een tijdlijn van de afgelopen jaren. De discussie is nu al enkele jaren in vol ornaat aan de gang, en dat is niet zonder effect gebleken. Bijna 20% van de ondervraagden is in de afgelopen 5 jaar van mening veranderd. Natuurlijk is het aan iedereen om daar positieve of negatieve gevoelens bij te hebben, maar een ding is echter zeker: als deze trend doorzet hoeven we niet te verwachten dat de discussie tegen de tijd van de volgende intocht in rook is opgegaan.

Met deze cijfers in het achterhoofd, kunnen wij onszelf de volgende vraag stellen: is deze discussie misschien deel van een transitie dat simpelweg enkele jaren nodig heeft om zich te ontpoppen? Of blijven de verschillen zó groot dat we deze gepolariseerde discussie, zonder einde in zicht, blijven voeren?

Hoe je het ook went of keert, er valt in ieder geval meer over de discussie te zeggen dan de typische welles-nietes strijd die in de media wordt gevoerd. Het land valt niet enkel op te delen in ‘racisten’ en ‘Zeurpieten’. Iemand die vasthoudt aan Zwarte Piet als traditie heeft daar hoogstwaarschijnlijk geen racistische intenties mee. Net zoals iemand die Zwarte Piet als racistische karikatuur ziet dat niet doet om te zeuren, maar gewoon oprecht geraakt is.

Bij EenVandaag werd nog een laatste sentiment genoemd. Een sentiment dat door velen werd gedeeld, zowel voor- als tegenstanders. Namelijk dat: “Sinterklaas een feest moet zijn voor iedereen.” Laten we daarom een keer de bedreigingen en verwijten achterwege laten en openstaan voor de mening van een ander. Misschien zien we dan pas waarom deze discussie mensen zo raakt en hoe we er samen uit kunnen komen.

(Bron: EenVandaag)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *