Het Grijze Manifest

De Nederlandse samenleving heeft steeds meer te maken met polarisatie: de vergroting en verharding van tegenstellingen. Of het nu gaat om de verscherping tussen links en rechts, de Zwarte Pietendiscussie, de vluchtelingenproblematiek, of de continue dreiging van terrorisme. Groepen staan steeds vaker tegenover elkaar.

Binnen deze gepolariseerde kwesties krijgen extreme geluiden snel de aandacht. Met termen als goed versus fout, wij tegen zij, en zwart tegenover wit zorgen zij voor verdeeldheid en een versimpelde, verstoorde en provocerende weergave van de werkelijkheid.

Gelukkig is er ook een grote groep mensen die hier niet in meegaat. Een groep die weet dat de zwart-wit wereldbeelden geen correcte weerspiegeling van de samenleving zijn. Een groep mensen die wél grijstinten weet te onderscheiden, nuances ziet en niet meegaat met de polarisatie: Het Grijze Midden!

Dit Grijze Midden staat echter onder druk. Harde krantenkoppen verkopen nu eenmaal beter en politici met provocerende taal komen eerder in de schijnwerpers van het politieke toneel te staan. De toeschouwer staat tegelijkertijd nog vaak vanaf de zijlijn toe te kijken, zonder iets te doen.

Willen wij echt wat veranderen, dan moeten wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Het is hoog tijd voor politici, journalisten en iedereen daaromheen om onze krachten te bundelen. Om een Grijze Coalitie te vormen die de plaats van het Grijze Midden in onze samenleving waarborgt. Een coalitie die binnen onze samenleving een ander geluid laat horen:

Geen schreeuwend, kortzichtig, polariserend, zwart-wit geluid. Maar een genuanceerd, constructief, verbindend, Grijs geluid!

Lees en teken het manifest hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *