Ik Ben… Joris

Inmiddels heeft Dare to be Grey al veel grijze portretten kunnen tonen, maar wie zijn de mensen achter de schermen van deze organisatie nu eigenlijk? Let us introduce ourselves…

“Toen ik aan mijn studie Geschiedenis begon werd daar gemengd op gereageerd door mijn omgeving: sommigen waren enthousiast, anderen vroegen wat ik toch moest met die oude zooi. Geschiedenis is in deze maatschappij een bijna overbodige bijzaak geworden, en degenen die hun studie eraan wijden worden of als overdreven intelligent of als zonderlinge buitenstaanders gezien. Het stigma van de betweterige intellectueel die allerlei onnozele verhalen uit boeken vertelt om de rest uit te leggen hoe fout zij wel niet denken, kleefde ook al snel aan mij. Hoewel ik nog steeds overtuigd ben van de toegevoegde waarde die Geschiedenis voor deze maatschappij heeft, probeer ik tegenwoordig zowel het onnozele als het betweterige te vermijden.”

“Enkele maanden nadat ik was begonnen aan de studie kreeg ik een nieuwe bijbaan bij de banket afdeling in een bakkerij. Het verschil tussen bakkerij en universiteit was enorm: in de bakkerij was geen plaats voor afgewogen argumenten, lange discussies of genuanceerde stellingen, maar wel voor hard doorwerken, doen wat er gezegd wordt en werkdagen van veertien uur. Arbeiders en machines hebben nu eenmaal andere eisen dan academici en boeken.”

“Door lange tijd in beide werelden te zijn geweest voel ik mij heel erg aangetrokken tot het ‘Grijze’. De praktische instelling als banketbakker en de theoretische insteek vanuit de studie vullen elkaar uitstekend aan, maar deden mij ook beseffen hoe makkelijk het is om vanuit beide werelden op elkaar af te geven. De twee werelden zijn onderdeel van dezelfde maatschappij, maar kennen totaal andere kansen en problemen waardoor er een groot gebrek is aan wederzijds begrip. Ik probeer beide groepen zo goed als ik kan bewust te maken van de opvattingen van de ander, en daarom werk ik graag mee aan een campagne als Dare to be Grey!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *