Ik Ben… Xander

“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor andere culturen. Door contact met mensen van verschillende achtergronden krijg je een ander perspectief op de wereld. Het dwingt je uit je eigen veilige bubbel te kruipen en dat wat je voor lief neemt anders te bekijken.”

“Ik zocht avontuur toen ik in 2010 naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde om Engels Recht te studeren. Het Engelse rechtssysteem is, in tegenstelling tot Nederlands Recht, een product van evolutie en doorontwikkeling, grotendeels gebouwd op verschillende historische hoorzittingen en meegolvend op de geest der tijd.”

“Als het gaat om integratie en de multiculturele samenleving, was het Verenigd Koninkrijk voor lange tijd het beste jongetje van de klas. Maar een keerzijde heeft zich duidelijk laten zien. In plaats van Britse openheid en vriendelijkheid kwamen xenophobie en een angst de Britse identiteit te verliezen.”

“Deze angst werd naar mijn idee met precisie uitgebuit door de pro-Brexit campagne en brengt ons tot de huidige toestand van het Verenigd Koninkrijk. Je ziet wel dat de tegenbeweging inmiddels wakker is geworden. Zo riep Jeremy Corbyn, leider van de oppositie in het Britse lagerhuis, een enthousiast Glastonburypubliek op tot vereniging; immigranten zijn potentiële vrienden. Welkome personen in de multiculturele lappendeken genaamd het Verenigd Koninkrijk.”

“Dat immigratie en multiculturalisme tot polarisatie kan leiden komt volgens mij vooral door de angst om dat te verliezen wat ons bekend is. Denk aan zwarte piet, denk aan de razende reacties op een multiculturele stoomtrein in Thomas de Stoomlocomotief, en denk aan het steeds terugkerende idee dat buitenlanders onze banen afnemen.”

“Ik denk dat iedereen wel een bepaalde drang heeft om bij het winnende team te willen horen. Of het nu gaat om de voetbalclub, je muziekvoorkeur, nationaliteit, klasse of politieke partij. Je gaat je identificeren met een bepaalde groep en dan is het soms ook fijn om te gaan roepen wat dat andere team wel niet allemaal fout doet.”

“Globalisatie kan eng zijn. Het is daarom juist belangrijk om je in te leven en los te laten. Altijd op zoek te zijn en nooit jouw waarheid als de enige waarheid te zien.”

Ik ben Xander. Ik kijk naar beide kanten van de medaille. Ik ben Grijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *