Ik Ben… Janneke

“Kunst is heel belangrijk voor mij. Ik werk zelf in een galerie en heb Kunstgeschiedenis gestudeerd. Toch voel ik me niet altijd thuis in de kunstwereld. Ik heb het idee dat soms heel erg gezocht wordt naar kunstenaars die een extreem tegengeluid bieden. Want dat tegengeluid is spannend. Het verkoopt. Maar op het moment dat je als samenleving alleen maar op zoek bent naar tegengeluiden, verbind jeniet. Je bent dan alleen maar bezig met het vergroten van de tegenstellingen.”

“Mensen zijn niet vaak genoeg meer op zoek naar de kunstenaar als iemand die gewoon zijn beroep uitvoert. Als iemand die kunst puur als ambacht verricht. Kunstenaars die heel getalenteerd zijn, kunnen soms gewoon niet hun beroep uitvoeren, omdat ze niet genoeg opvallen. Omdat hun verhaal niet opvallend genoeg is. En dat irriteert me enorm. Ik zou het liefst weer een genuanceerd geluid horen.”

“Ik speel hierom al heel lang met het idee om met verschillende Nederlandse kunstenaars, ook vluchtelingen, te werken en om aan hen te vragen: ‘wat is Nederland voor jou?’. Iedere kunstenaar heeft een ander antwoord, want uiteindelijk is Nederland voor iedereen iets anders. Bij de een draait Nederland om klompen, voor de ander is Nederland vooral een wietparadijs. En voor wéér een ander is dit land een veilige thuishaven ver weg van de oorlog. Al die verschillende visies van Nederland zou ik heel graag bij elkaar brengen in een tentoonstelling. Niet om gelijk te zeggen van ‘kijk, Nederland is zus of zo’, maar om juist aan te geven dat je op meerdere manieren naar dit land kan kijken.”

“Kunst kan juist een perfect verbindingsmiddel zijn. Het moment dat je al die werken, al die visies, samenvoegt, dan ontstaat er een dialoog. Een dialoog die naar mijn idee interessanter is dan een gesprek dat alleen uit woorden bestaat. Kunstenaars vertalen hun visie naar een object, zij het een schilderij, een beeld, of wat dan ook. Zet vervolgens mensen in een ruimte met al die kunstwerken, en dan kunnen al die visies bij elkaar komen terwijl er ook ruimte blijft om goed na te denken. Men kan zichzelf beter uitdrukken. Het ‘woord’ alleen werkt naar mijn idee niet altijd. We kunnen wel altijd blijven doorkletsen, maar het brengt ons niet altijd dichter bij elkaar. Soms heb je ook het stille woord nodig. En dat is kunst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *