StemGrijzer: EU-lidmaatschap

“Nederland moet uit de Europese Unie stappen.” Het is een discussie die al jaren gaande is, en die na de Brexit en het Nederlandse Oekraïne-referendum des te meer speelt. Een zogenaamde Nexit of Auf Niedersehen staat bij genoeg mensen al een tijdje op het verlanglijstje en is zelfs het speerpunt van een aantal politieke partijen in Nederland en de rest van Europa. De redenen? Er zijn er een aantal: Brussel zou te elitair zijn, te ver af staan van de Nederlandse burger, te veel geld kosten, en andere Europeanen toestaan om werk in dit land te ontnemen van de Nederlanders zelf.

“Pas op!” roept de overkant gelijk: “de EU heeft misschien wel haar tekortkomingen, maar is cruciaal voor onze economie en onze veiligheid. Onze handel zou instorten zonder de economische unie en zaken als de opwarming van de aarde, de vluchtelingencrisis en buitenlandse provocaties vanuit Rusland en Turkije zijn veel makkelijker aan te pakken vanuit de Europese Unie.”

De EU is een ingewikkelde organisatie, en dat maakt politieke discussies over de EU er ook niet makkelijker op. De vraag is dus of bij een onderwerp zo breed, en zo complex, het wel verstandig is om meteen te praten over een Nexit. Net zoals het volledig sluiten van onze grenzen voor (Islamitische) immigratie, komt het over als een versimpelde schijnoplossing die waarschijnlijk meer kapot maakt dan dat het ons lief is. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de vraag een aantal grote problemen met de EU aankaart. En, zoals de Brexit heeft laten zien, zijn ze dermate groot dat het reden genoeg was voor een land als Groot-Brittanië om er mee te kappen. Reden genoeg voor de huidige politiek om deze problemen en het daadwerkelijk aanpakken daarvan hoog op de nieuwe politieke agenda te zetten.

Denk je voorbij versimpelde oplossingen dan zijn er gelukkig nog genoeg mogelijkheden: Europese hervormingen, meer democratische inmenging in Brussel via de nationale politiek en de media, en misschien zelfs het volledig terugdraaien van maatregelen die slecht zijn gevallen in een groot deel van Europa.
Wat denk jij? Valt er in de discussies over de Europese Unie nog genoeg grijze grond te claimen, of is het naar jouw idee dermate erg dat praten over een Nexit de enige echte oplossing is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *