StemGrijzer: AOW-leeftijd

Omdat kwesties niet altijd zwart-wit zijn, helpt onze ‘StemGrijzer’ je om de nuance te vinden in politieke stellingen. Vandaag aan de beurt: ‘De AOW-leeftijd moet weer 65 jaar worden’.

Nederland wordt steeds grijzer. Niet alleen omdat mensen zich steeds meer voor het Grijze midden uitspreken, maar ook omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden. Om die reden heeft de Nederlandse overheid in de afgelopen jaren de AOW-gerechtigde leeftijd verhoogd. Mensen moeten langer doorwerken en het is best begrijpelijk dat niet iedereen daar blij mee is. De gemoederen in het AOW-debat kunnen dan ook vaak hoog oplopen. Partijen die de leeftijd terug willen draaien naar 65 vinden het absurd om mensen zolang door te laten werken. Gelijk grijpen zij naar het voorbeeld van de bouwvakker en andere werkenden die zwaar fysieke arbeid verrichten. Die kun je moeilijk tot hun 70ste laten door laten werken.

Daartegenover zijn er veel partijen die wijzen op de onbetaalbaarheid van een dergelijk plan. En daar hebben ze weldegelijk een punt. De komende jaren zou het aantal AOW-gerechtigden tegenover het aantal werkenden sowieso al stijgen, laat staan als je de AOW-leeftijd weer verlaagt. Het geld moet ergens vandaan komen.

Zodoende lijkt het debat dicht te zijn gevroren. Het ene kamp wil dat ene bewuste getal omlaag, het andere kamp wil het getal juist in de toekomst blijven opschroeven. De stelling van de stemwijzer gaat hier volledig in mee, waardoor een groot aantal mogelijke andere oplossingen eigenlijk uit beeld verdwijnt. Het Grijze midden kun je in dergelijke debatten vinden door goed te kijken naar de redenen en argumenten die beide partijen aanhalen. In dit geval: betaalbaarheid tegenover het uitputten van mensen die hun beroepen simpelweg niet tot hun 70ste kunnen volhouden. Kijk je voorbij de vraag of er iets aan de leeftijdsgrens moet gebeuren, komen er opeens heel veel andere opties in beeld: het inperken van het totaal aantal jaren besteed aan zwaar fysieke arbeid, omscholing, meer deeltijd werk op latere leeftijd, en het flexibiliseren van de AOW-leeftijd gebaseerd op beroepssector.

Als een discussie vast lijkt te lopen kun je je ingraven. Maar, je kan ook luisteren naar de argumenten van de tegenpartij om vervolgens samen een nieuwe weg in te slaan. Een weg die misschien wel in staat is om de zorgen bij beide kampen weg te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *